Hadriaan Bedijs

Mannelijk 1915 - 2002  (86 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Hadriaan Bedijs 
    Roepnaam Harry 
    Geboren 8 sep 1915  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 9 mei 2002  Enkhuizen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I10848  De MARS Stamboom | 286 Dirk van der Burg, matroos
    Laatst gewijzigd op 17 jun 2020 

    Vader Adriaan Bedijs,   geb. 18 okt 1891, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 14 feb 1971, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 79 jaar) 
    Moeder Alida Hendrika Catharina Mathis,   geb. 1895, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Getrouwd 4 apr 1914  Naarden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
    Gezins-ID F3562  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Annette Sibbeliene Deelstra 
    Getrouwd 28 okt 1942  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [2
    Laatst gewijzigd op 17 jun 2020 
    Gezins-ID F3565  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Aantekeningen 
    • Hadriaan (Harry) Bedijs is op 8 september 1915 geboren. Hij was een echte Amsterdammer. Zijn wieg stond op een steenworp afstand van de Westertoren. Zijn jeugd bracht hij door in de van Oldenbarneveldstraat.

      In 1932 haalde hij zijn HBS-b diploma. Door de crisis duurde het twee jaar voordat hij zijn eerste baantje kreeg. Uiteindelijk kon hij aan de slag bij de firma Polygoon, een fotopersbureau op het Damrak. Harry Bedijs’ carrière in de fotografie begon met het hard hollend wegbrengen van foto’s naar de Telegraaf, het Handelsblad en het Vrije Volk. Hij maakte snel carrière. Binnen een paar jaar was hij chef van de donkere kamer. Maar dat beviel hem niet. Hij wilde de straat op. Ook dat lukte. In 1938 werd hij persfotograaf. Hij is dat zijn hele leven gebleven.

      In de oorlog bleef hij bij Polygoon werken. Hij trouwde met Netty Deelstra. In 1943 kreeg het echtpaar hun eerste kind, er zouden nog twee kinderen volgen.

      Ook in 1943 werd Polygoon overgenomen en Bedijs moest naar Duitsland. Hij werd gedwongen te werk gesteld als ongeschoolde arbeider, door zelf te solliciteren bij een fotografisch bedrijf in Hannover. Het heeft niet lang geduurd. Het laatste oorlogsjaar was Bedijs ondergedoken bij familie in het Westfriese Blokker.

      In de winkel van drogisterij Jans
      Na de bevrijding woonde het echtpaar Bedijs kort in Amsterdam. In 1947 verhuisden ze naar Enkhuizen, waar Bedijs zich als zelfstandig fotograaf vestigde. In eerste instantie leefde hij van trouw- en kinderfoto’s. Maar al snel kreeg hij opdrachten van de Enkhuizer Courant en het Noord Hollands Dagblad. Binnen een jaar ontstond er een hechte samenwerking met de chef redacteur Gerard Stavenuiter. Een samenwerking die tot in de jaren tachtig zou duren. Stavenuiter heeft er aantal prachtige verhalen over geschreven.

      Naast zijn activiteiten als fotograaf was Bedijs ook medefirmant van Studio Flevo. Een inmiddels verdwenen fotowinkel in de Westerstraat.

      In 1986 is Harry Bedijs met fotograferen gestopt. Hij is in 2002 overleden. Bedijs heeft zo’n 150.000 foto’s gemaakt, die allemaal bewaard zijn gebleven. De negatieven zijn in vele, vele albums opgeslagen. Per negatief heeft de fotograaf bijgehouden waar en wanneer de foto gemaakt is. Bij elkaar een uiterst waardevol archief, dat beheerd wordt door de stichting Bedijs, waarin Frank, de zoon van Harry Bedijs, actief is

      [3]

  • Bronnen 
    1. [S1] Online Archief/Bron, https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/31788340.

    2. [S1] Online Archief/Bron, https://www.stamboomonderzoek.com/koning/getperson.php?personID=I3987&tree=koning.

    3. [S1] Online Archief/Bron, http://enkhuizercourant.kroniekvanenkhuizen.nl/kroniek-van-enkhuizen-periode-1950-1960?itemID=176.